Iedere hond krabt. Omdat zijn halsband niet lekker zit, omdat er een beestje kriebelt of gewoon omdat hij even jeuk heeft. Wanneer je hond opeens veel meer krabt dan hij gewoonlijk doet, kan er een achterliggende oorzaak zijn. Om te weten welke behandeling helpt, is het belangrijk om te herkennen waar je hond jeuk heeft en wat oorzaak daarvan is. We geven je de vijf meest voorkomende oorzaken van jeuk bij honden en wat je er tegen kunt doen.
1. Vlooien Één van de meest voorkomende oorzaak van jeuk bij honden is vlooien. Wanneer je ziet dat je hond veel krabt en zichzelf bijt, dan is het mogelijk dat hij geplaagd wordt door vlooien. Plaatsen waar de vlooien zich graag manifesteren zijn bij de oren, op de rug waar de staart begint, de liezen en de buik. Met name honden die allergisch zijn voor vlooien kunnen onaangenaam veel jeuk krijgen. Controleer je hond regelmatig op vlooien. Vlooien zijn het makkelijkst te herkennen aan de kleine zwarte puntjes, dat zijn namelijk de uitwerpselen van de vlooien. Indien jouw hond last heeft van een vlooienplaag dan is het noodzaak dat je de hond hiervoor behandelt. Neem hiervoor contact op met je dierenarts. Vlooien bevinden zich ook in de omgeving van de hond, dus zorg ervoor dat je de mand en alle andere stoffen waarmee de hond in aanraking komt goed reinigt.
2. Voedselallergie Honden kunnen een allergie hebben voor bijvoorbeeld vlees, zuivel of bepaalde granen. Waar de ene hond last krijg van braken en geen goede ontlasting bij een voedselallergie, krijgt de andere hond huidproblemen in de vorm van veel krabben en uitslag. Om erachter te komen waar je hond allergisch voor is, kun je een ‘eliminatie dieet’ toepassen.Zet je hond tijdens dit dieet alleen op één bepaald soort voer (dus geef hem tijdens die periode ook niet extra snoepjes) om uit te kunnen sluiten waar zijn lichaam op reageert. De juiste voeding vinden voor een gevoelige hond kan een tijdrovende en vervelende klus zijn. Bovendien wil je je hond af en toe wat lekkers kunnen geven. Gelukkig bestaat er veel hypoallergene voeding (én snacks!) zoals bijvoorbeeld de Renske Super Premium Zalm die ook nog eens goed is voor de huid en vacht.
3. Omgevingsallergie Wanneer je hond jeuk heeft aan zijn kop of onder zijn poten dan kan dit wijzen op een omgevingsallergie: een overgevoeligheid voor bijvoorbeeld pollen van bomen en planten of huisstofmijt. Om de jeuk te verlichten wrijft hij met zijn kop over de vloer of langs de muur of bijt en likt hij veel aan zijn poten. Net zoals met hooikoorts bij mensen is het niet te doen om de stoffen die de allergie veroorzaken te ontlopen. Via hypo-sensibilisatie worden de stoffen waar je hond allergisch voor is in kleine hoeveelheden toegediend zodat je hond er langzaam aan gewend kan raken. Natuurlijke voeding en voedingssupplementen kan eraan bijdragen dat de symptomen verlicht worden.
4. Infecties Veel krabben bij je hond kan ook wijzen op een (huid)infectie. Er kunnen bacteriële infecties (bijvoorbeeld na een beet van een ander dier of een insect) of niet-bacteriële huidinfecties (bijvoorbeeld ringworm) ontstaan. Symptomen die de jeuk veroorzaken zijn:
Ontstoken huid
Rode bultjes
Etter
Korsten
Een slechte vacht
Wanneer je vermoedt dat je hond hier last van heeft is het goed om een bezoek aan de dierenarts te brengen. De dierenarts kan precies vaststellen met welke vorm van huidinfectie je hond te maken heeft en wat de juiste behandeling is.Er zijn daarnaast speciale voedingssupplementen die de huid van jouw hond beschermen. Golddust Heal 1 – Huid & Vacht is te gebruiken bij o.a. een rode en gevoelige huiden het geeft weer glans aan de vacht van je hond.
5. Verharen
Honden die in de rui zijn, dragen vaak veel losse haren met zich me. Naast dat die rondzwervende plukken haar in huis vervelend voor jou zijn, kan de loszittende vacht jeuk veroorzaken bij je hond. Zorg ervoor dat je, afhankelijk van de vacht van je hond, op tijd je hond laat trimmen of plukken of hem regelmatig voorziet van een uitgebreide borstelbeurt.
Zorg voor een gezonde huid en vacht Krabt jouw hond veel? De juiste voeding speelt een belangrijke rol in het gezond houden van de huid en vacht van je hond. De natuurlijke diervoeding van Renske kan zeer werkzaam zijn bij honden met een overgevoeligheid of allergie. Alle producten van Renske zijn glutenvrij en bevatten alleen natuurlijke ingrediënten. Het zijn dan ook vaak de toegevoegde chemicaliën zoals geur-, kleur- en smaakstoffen die allergische reacties veroorzaken. Deze chemicaliën vind je dan ook niet in het Renske voer.
Bron:
Comments