top of page

Waarom laat mijn hond ongewenst gedrag zien?

Bijgewerkt op: 5 mrt. 2023

Waarom laat mijn hond ongewenst gedrag zien?

Alle honden zijn gefokt met een doel. Een klein deel van de honden als gezelschap maar een groot deel van de honden hebben van oorsprong een functionele taak en willen graag werken.

Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Poedel → eenden jacht

  • Border collie → schapen drijven

  • Duitse herder → schapen hoeden en erf bewaking

  • Jack Russel → aanblaffen dassen / vossen

  • Husky → slee trekken

  • Teckel → dassen jacht

  • Labrador → jachthond voor wild te water

  • Berghond → kudde bewaking

Wij krijgen regelmatig te maken met eigenaren die probleemgedrag bij hun hond ervaren. Vaak is dit probleemgedrag gedrag wat vanuit het natuurlijk instinkt van de hond komt.


Voorbeeld:

Een voorbeeld hiervan is het najagen van auto’s en fietsers door een border collie. Dit ras is gefokt om een kudde schapen in beweging te krijgen.

Tijdens het wandelen verwacht de eigenaar dat de hond netjes en rustig meeloopt. Wanneer de hond dit niet geleerd heeft en het juiste gedrag niet wordt bevestigd is dit voor de hond geen duidelijke taak. Veel honden zijn, zoals hierboven aangegeven, gefokt met een doel. Honden die geen doel of taak krijgen van hun eigenaar gaan zelf iets ‘verzinnen’. Zoals ook bij de border collie die hierboven beschreven staat. Het najagen op auto’s is voor de border collie zelf belonend gedrag wat hem iets oplevert. Je kunt het vergelijken met iemand die geboren is met het talent om fantastisch gitaar te spelen maar nooit een gitaar tot zijn beschikking heeft. Deze persoon zal andere voorwerpen / oplossingen gaan zoeken om toch zijn talenten en behoeftes om muziek te maken de wereld in te krijgen.

Wat kun je hier aan doen? Om te voorkomen dat je hond zelf op zoek gaat naar een taak die zelf belonend is, kun jij je hond een taak geven. Afhankelijk van de motivatie en interesse van de hond zijn hier verschillende opties voor. Bijvoorbeeld het dragen van een speeltje of de focus verleggen van de auto naar de eigenaar. Alle (nieuwe) taken die je aan je hond geeft zullen getraind moeten worden, dit komt niet aanwaaien. Daarnaast is het voor je hond ook fijn en rustgevend om de oorspronkelijke taak, waarvoor ze gefokt zijn, te kunnen doen. Dit kan al met bijvoorbeeld een jachttraining of een les schapen drijven in de week.


Praktijkvoorbeeld:

Op onderstaande filmpjes is een border collie te zien die op jonge leeftijd al extreem najaag gedrag liet zien.Deze border collie hebben we rond de 12 maanden voor de eerste keer bij de schapen gelaten en daar kwam haar oorspronkelijke taak vrij snel naar boven. Ze wilde de schapen in beweging zetten en was beter te bereiken dan op het moment dat ze een auto na wilde jagen. Zie hieronder het resultaat.Vragen? Herken je bovenstaande tekst bij het gedrag van jouw hond? Wil je hier graag begeleiding bij? Neem dan contact met ons op via 06 29113741 of stuur een mail naar info@dogsenzo.nlComments


bottom of page