top of page

De pups van Truus week 4

01/10/2023

Week 4

Afgelopen week is er veel gebeurd.

- Een moment van afscheid nemen; - Een groter verblijf;

- Omschakeling naar vast voer en water; - Socialisatie
Afscheid nemen Deze week kwam het nieuwe leven en dood dicht bij elkaar. We hebben afgelopen maandag afscheid genomen van onze, laatste zelf gefokte berner, Buddy. Buddy is 11 jaar en 3 maanden geworden. Dit is voor een berner een zeer respectabele leeftijd.


Op de foto; Truus, Buddy, Maud en Soof (pup oranje die binnen ons gezin blijft) Het is en blijft heel lastig om het moment te kiezen waarop je je trouwe maatje laat gaan. Buddy stond al een week op pijnstillers, begon moeilijker in de benen te komen en wilde haar vers vlees niet meer eten. Dit was voor ons het moment waarop we het niet meer hond-waardig vonden om haar verder te laten lijden.

Ondanks haar pijn was ze tot het laatste moment nog in staat veel liefde en rust te geven.


Dit is het wrange. Ook al bij de aanschaf van een pup weet je, er komt ooit een moment van loslaten. Hopelijk ligt dit moment voor de kroost van Truus nog heel ver in de toekomst en hebben ze nog een prachtig leven voor de boeg.


Groter verblijf De pups groeien hard en daarom hebben we afgelopen week het nest groter gemaakt. Meer ruimte om samen te spelen, verschillende ondergronden te ervaren en om lekker ruim te slapen.

Vast voer en water Om de dag goed te beginnen krijgen de pups ’s ochtends nog een flesje melk. Dit mede omdat het niet duidelijk is hoeveel ze nog bij Truus te drinken krijgen. Aangezien de tandjes nu boven en onder flink doorkomen, kiest Truus steeds vaker voor zichzelf dan voor haar kroost.


Het speciaal gemalen puppyblikvoer met zalmsmaak krijgen ze 2x per dag uit hun eigen bakje. Verder eten ze sinds vrijdag ook gewelde brokjes. Op enig moment worden dit gewone harde puppybrokjes. Wanneer de pups het nest verlaten, bestaat het rantsoen uit 50% vlees 50% brokken.


Daarnaast kunnen de puppy’s naar behoeft de hele dag vers water drinken. Dit moeten ze ook echt leren.

Water drinken is een hele andere actie dan melk drinken. Het zogen kennen ze vanaf de geboorte af, maar drinken dat duurt wat langer. Wanneer een hond drinkt, krult zijn/haar tong als een kommetje waarmee ze het water naar binnen scheppen.


Socialisatie

Zaterdagavond hebben de pups kennis gemaakt met de buurkindjes. Zowel de kinderen als de pups vonden het geweldig en heel relaxed. Eerst mochten Eva en Rein helpen voeren en daarna eindeloos knuffelen en heel veel lieve woordjes influisteren. Het was mooi om te zien hoe de wisselwerking is tussen mens en dier, lees kind en pup. Zoveel zorgzaamheid en rust, hoe klein ze ook nog zijn. Zowel de kleuters als de puppy’s hadden een prima zaterdagavond.


Gouden mandjes

Komende week worden de keuzes gemaakt welke pup naar welke gezin gaat. Spannend maar ook erg leuk om naar uit te kijken. Indien de eigenaren willen kunnen we ze een passend advies geven omtrent de karakters van de pups.


Foto’s De weekreportage mag uiteraard niet ontbreken. Kijk en vergelijk.


Foto 1: Zwart, Foto 2: Rood, Foto 3: Bruin, Foto 4: Paars, Foto 5: Geel, Foto 6: Blauw, Foto 7: Grijs, Foto 8: Oranje
Kommentare


bottom of page