top of page

Een puppytest... hoe werkt dat?


Je hoort het wel vaker, een nestje pups wordt getest omdat er mogelijk een of meerdere potentiële hulphondjes bij zitten. Maar waar wordt er naar gekeken bij een puppytest, wat maakt de ideale hulphond en is voor iedere discipline de test hetzelfde? In deze blog lees je alles over het testen van een nest puppy's.

Wat voor karakter heeft een hulphond in spe nodig?

Het karakter is afhankelijk van het soort werk dat de hond moet gaan verrichten.

Een blindengeleidehond moet erg zelfstandig kunnen werken, zelf keuzes kunnen maken en doortastend genoeg zijn om zijn visueel beperkte eigenaar (via een andere weg dan hem opgelegd wordt) mee te nemen.


Een autismegeleidehond moet een erg zacht en rustig karakter hebben, wanneer de persoon met autisme zelf erg druk is moet de hond hier niet in mee gaan. De hond zal proberen de rust terug te brengen en steun te geven.


De (PTSS)Buddyhond moet erg gefocust zijn op de eigenaar, deze honden zullen gaan signaleren wanneer de persoon in een ongemakkelijke situatie komt, halen ze uit nachtmerries en geven een extra veilig gevoel op drukke plekken.


Bij hulphonden geld dat alle honden over het algemeen moeten beschikken over een stabiel karakter, dit wil zeggen dat ze niet blijven hangen in een schrikreactie maar dat ze snel herstellen.


De testonderdelen?

Tijdens de puppytest worden alle pups op dezelfde onderdelen getest, tenzij er een voorkeur is voor reu / teef, dan worden enkel de pups van het gewenste geslacht getest.


De test bestaat uit een 6 tal onderdelen hieronder leg ik ze een voor een uit.

  1. Mensgericht / sociale binding Bij dit onderdeel kijken we hoe de hond reageert op mensen. Loopt hij de tester achterna door de ruimte of kiest hij voor zijn eigen weg.

  2. Sociale overheersing Hoe reageert de pup op een situatie waarin hij extreem geaaid wordt.

  3. Controle verlies Wat doet de pup op het moment dat hij zelf geen controle meer heeft over de situatie, gaat hij in verzet of geeft hij zich over.

  4. Herstel vermogen Er wordt een korte schrikreactie uitgelokt bij de pup en hierbij wordt gekeken hoe lang het duurt voordat de pup hersteld is sommige pups laten weinig spanning zien tijdens dit onderdeel andere meer.

  5. Corrigeerbaarheid Hoe reageert de pup wanneer hij op een natuurlijke manier wordt gecorrigeerd? Gaat hij de strijd aan of verzet hij zich niet en laat het maar gebeuren?

  6. Zelf oplossend vermogen Bij deze oefening wordt gekeken hoe het oplossend vermogen van de pup is wanneer hij in een stukje wordt gezet waar maar 1 uitgang is. Raakt de pup in paniek of vind hij de uitgang meteen en is hij er niet van onder de indruk.


De analyse

Bij ieder onderdeel wordt er gekeken naar de lichaamshouding en de bewegingen van de pup. Deze worden aan de hand van een invulformulier opgeschreven. Wanneer alle pups zijn getest worden de formulieren bekeken en wordt de meest geschikte pup uitgekozen. Het gevoel van de tester speelt hier ook een rol in.


Het maken van een match

Sommige fokkers laten de nieuwe eigenaren niet kiezen maar kiezen zelf welke pup het meeste past bij een gezin / persoon. Dit kan ook aan de hand van de puppytest, maar het kan ook door observatie van het nest gedurende de hele nest periode. De puppytest blijft een moment opnamen. De socialisatieperiode van de pups speelt een grote rol in de ontwikkelingen. Het karakter van een hond kan veranderen door een opgelopen trauma of een hele succesvolle situatie.


Testen van politiehonden

Bovenstaande test is om te kijken wat voor karakter de pups hebben, wanneer je op zoek bent naar een geschikte hond met (extreem) veel werkdrift kun je deze test ook inzetten. Echter wordt er dan vaak nog een extra onderdeel toegevoegd om te kijken hoe gemotiveerd en werklustig de pup is.


Vragen?

Mocht je na aanleiding van deze blog vragen hebben? Neem dan gerust contact met met op.
Comentários


bottom of page