top of page

Het (on) bekende gevaar van (naakt)slakken.

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021


Bij vochtig weer, zoals na een regenbui, komen slakken ineens uit alle hoeken en gaten. Slakken in je tuin kunnen voor veel overlast (en frustratie) zorgen, want zij – vooral naaktslakken – vreten graag aan planten. Behalve voor planten kunnen slakken ook schadelijk zijn voor je hond. Slakken(slijm) eten is namelijk gevaarlijk voor je hond.


Honden zijn in het algemeen nieuwsgierig, ook bij het vinden van een slak in de tuin. Je hond neemt de slak mee naar binnen, speelt met de slak of eet de slak per ongeluk op. Het laatste lijkt onschuldig, maar slakken kunnen je hond ziek maken. De slak kan besmet zijn met de larven van de dodelijke longworm parasiet.


Slakken eten

Door het eten van slakken kunnen honden besmet raken met larfjes van deze worm. Hierdoor kan je hond een worminfectie oplopen. Let op: je hond kan ook besmet raken door het binnenkrijgen van het slijm van slakken – als je voer buiten laat staan, bijvoorbeeld – of door het eten van andere dieren die een besmette slak hebben opgegeten, zoals een kikker.


Symptomen

De symptomen, in geval van een besmetting, zijn wisselend en afhankelijk van de mate van infectie. Bij een ernstige infectie kan de worm dodelijk zijn voor je hond. Honden die besmet zijn en verschijnselen vertonen, kun je mogelijk herkennen aan de volgende symptomen:

  • Ademhalingsproblemen

  • Hoesten

  • Benauwdheid

  • Vermoeidheid

  • Weinig tot geen eetlust

  • Bloedingen in de huid/oogwit

  • Stollingsproblemen

Preventief ontwormen

Zie je veel (naakt)slakken in je tuin of rond het uitlaatveld? Zorg dat je je hond dan optijd extra preventief ontwormt.

Schakel de dierenarts in

Infecties met de longworm zijn te behandelen. Als je hond weleens slakken eet en je hond toont één van de bovenstaande symptomen, neem dan direct contact op met je dierenarts. Om te achterhalen of je hond besmet is met de worm kan de dierenarts verschillende onderzoeken doen.


Bron: https://www.dierenarts.nl/slakken-eten-longworm/
Comments


bottom of page