top of page

Vuurwerk...

De decembermaand is het voor veel honden de minst prettige maand van het jaar. Veel feesten, bezoek, alles is anders dan anders en... er is vuurwerk. Vuurwerk is niet alleen geluid maar er komen ook trillingen, lichtflitsen en geuren bij vrij. In deze blog lees je hoe je de decembermaand zo aangenaam mogelijk kunt maken voor je hond.Stresssignalen

Kijk extra goed naar de signalen van je hond. Wanneer hij zich onprettig voelt zul je stresssignalen zien. Dit kan zijn: lage houding, oren plat en naar achteren, lippen aflikken, hijgen zonder dat het warm is, gapen, niet willen eten en in het ergste geval vluchten (weglopen).


Tips om je hond te helpen

1. Trainen

Wanneer je weet van je hond dat hij bang is kun je op tijd beginnen met trainen. Zo kun je de angst bij je hond helpen verminderen of zelfs helemaal wegtrainen.

2. Veilige plek

Laat je hond een veilige plek zoeken. Wanneer je hond tijdens oudjaarsdag onder de tafel kruipt laat dit dan toe. Het heeft geen zin om hem te dwingen ergens te gaan liggen waar jij wil, dit zal nog meer stress met zich meebrengen.

3. Medicatie

Is je hond zo angstig dat hij niet meer te benaderen is dan is er de mogelijkheid om angstverminderende medicatie te geven. Informeer hierover bij je dierenarts.


Dingen die je absoluut niet moet doen:

1. Gebruik geen Vetranquil

Vetranquil is een spierverslapper, je hond kan bij gebruik van dit medicijn niet meer wegkruipen of bewegen als hij hier behoefte aan heeft. Het medicijn kan averechts werken waardoor je hond nog meer getraumatiseerd wordt.

2. Pas geen Flooding techniek toe

Je hoort wel eens dat het goed is om de hond te confronteren met zijn angst. Flooding is als het ware het onderdompelen in hetgeen waar de hond bang voor is. Dit kan de angst alleen maar verergeren met alle gevolgen van dien.

3. Doe geen groepscursussen vuurwerktraining

Omdat het heel belangrijk is om de stresssignalen bij een hond goed in de gaten te houden is het geen goed idee om dit in groepsverband te doen. Een instructeur kan onmogelijk iedere hond individueel in de gaten houden. Het kan dan gebeuren dat een hond zo bang wordt dat de angst alleen maar verergert.

4. Zelf in de stress raken

Blijf zelf rustig! Wanneer jij druk en onrustig gaat doen, zal je hond dat voelen en de indruk krijgen dat er echt iets ergs aan de hand is. Angst kan in die zin ‘besmettelijk’ zijn.

5. Je hond negeren

Wat is dan wel de bedoeling? Laat de hond lekker tegen je aanliggen als hij daar behoefte aan heeft. Troosten mag! Probeer hem af te leiden en gedraag je opgewekt. Als je hond fysiek contact zoekt, biedt dat dan ook aan. “Kom er maar lekker bij liggen hoor!”


Wil jij meer weten over de voorbereiding naar oudjaarsavond toe? Kijk dan op: https://www.doggo.nl/artikelen/probleemgedrag/is-jouw-hond-bang-voor-vuurwerk/

Comments


bottom of page