top of page

Voorkomen is beter dan genezen... De maagtorsie

Bijgewerkt op: 27 sep. 2021

Maagtorsie, een andere benaming voor maagdraaiing of kanteling. Het is een aandoening die iedere hond kan overkomen. Het is pijnlijk en als er niet snel genoeg gehandeld wordt kan je hond eraan dood gaan. Hoogste tijd om jullie alles over de maagtorsie te vertellen.


Wat is een maagtorsie?

Bij een maagtorsie is de maag om zijn eigen as gedraaid. Hierdoor is de in- en uitgang afgesloten. Doordat ook bloedvaten worden afgekneld worden de bloeddruk en hartwerking lager, waardoor het lichaam te weinig zuurstof krijgt.


Gassen kunnen niet weg uit de maag waardoor deze steeds meer opgeblazen wordt. Door de uitzetting van de maag komt er minder ruimte om nog goed te kunnen ademen, de maag drukt dan tegen het middenrif.


Symptomen

Een hond met een maagtorsie is rusteloos. De hond zal braakneigingen vertonen zonder dat er werkelijk iets terug komt. De hond heeft een opgezette buik, veel pijn en zal sneller ademen. De slijmvliezen vertellen vaak hoe de gezondheid van je hond is. Zijn de slijmvliezen bleek? Dan heb je een zieke hond.


Wat te doen bij een maagtorsie? Ga zo snel mogelijk naar de dierenarts! Je hond zal moeten worden geopereerd. Vaak wordt er eerst gekeken of de gassen uit de maag gelaten kunnen worden, via de bek van de hond. Lukt dit niet? Dan zal de hond geopereerd moeten worden.


Wat kan de oorzaak zijn van een maagtorsie?

De oorzaak is niet precies bekend. Wel is bewezen dat grote rassen meer kans hebben op een maagkanteling dan kleine honden.


Waar kun je opletten om het te voorkomen?

Voorkomen is een groot woord maar je kunt wel enkele dingen doen om de kans op een maagtorsie te verkleinen. Zo is het belangrijk dat je hond voor en na het eten voldoende rust krijgt. En dat hij/zij niet meteen een volle bak water leegdrinkt na het eten.


Comments


bottom of page